Vores bæredygtighedspolitik
Et bedre alternativ
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er kaffekapsler af traditionelle materialer som aluminium og plastik både energitunge og en udfordring for miljøet. I 2018 blev der produceret mere end 59 milliarder kapsler, hvoraf næsten 95% af dem var af enten aluminium eller plastik.
Vores kapsler er komposterbare, lavet af sukkerrør og har opnået den svære EU-certificering EN13432.

Fra vugge til vugge
Vi er med i The Green Ring, som er en sammenslutning af virksomheder, der har genopfundet måden hvorpå, at kaffekapsler produceres og anvendes af forbrugeren. Med en vugge til vugge tilgang hvor kapslen smides i organisk affald efter brug, indgår den således i komposteringscyklussen. Først nedbrydes kapslen til CO2, vand og biomasse, som senere kan bruges til at gøde planter. I den forstand er livscyklussen for en af vores kaffekapsler cirkulær – den starter livet på en mark og ender også i en. Besøg The Green Ring her.
Rejsen fra bønne til kapsel
Når du modtager en af vores kapsler, så har den først været ude på en længere rejse. Den økologiske bønne kommer fra udvalgte plantager rundt omkring i verden, der arbejder med gode sociale vilkår. Herefter bliver bønnen fragtet til Danmark og nænsomt ristet på værkstedet på Sjælland.
Kaffen sendes dernæst til Odense, hvor den bliver hældt på bionedbrydelige kapsler produceret af sukkerrør. Vi kommer kapslerne i en genbrugelig pose af økologisk bomuld inden, at vi pakker kapslerne i en æske af genbrugspap, som til sidst sendes direkte ud til dig.
Hvad er Bioplast (PLA)?
Hvorfor er bionedbrydelige kapsler en god løsning, og hvor stort et problem er det egentlig, at man anvender aluminiumskapsler? Vi har samlet svarene på en række af de spørgsmål, som vi synes er de mest centrale i debatten om et mere bæredygtigt kaffeforbrug.
Hvad er bioplast (PLA)?
PLA eller bioplastik er forkortelsen af PolyLaticAcid – eller på dansk Polymælkesyre. Det er en plastik, der er fremstillet af plantedele som majsstivelse, korn, sukkerroer og sukkerrør. MyCoffees kapsler er lavet af 100% sukkerrør.
Hvordan er bioplast-produkter cirkulære?
Helt forsimplet så starter vores kaffekapsler livet på en mark og ender ligeledes i en. Før kapslerne overhovedet bliver til, starter de som sukkerrør på en mark. Sukkerrør er en græsart, der kan blive helt op til 6 meter høj. Sukkerrørene høstes og gennemgår en fermenteringsproces, før de bliver til bioplast-piller, som er det egentlige råmateriale i bioplast. Dernæst produceres vores kapsler, der nedbrydes i kompost og indgår i cyklussen igen – typisk som gødning bestående af CO2, vand og biomasse. Endeligt vokser næste høst af sukkerrør op, og hele processen starter forfra.
Hvorfor er det en god løsning?
MyCoffees kaffekapsler er udelukkende lavet af sukkerrør, og da sukkerrør er et organisk materiale, kan de nedbrydes relativt hurtigt. Under de rette forhold kan de nedbrydes fuldstændigt til kompost på 8-12 uger. Til sammenligning er nedbrydningstiden for aluminiumskapsler 2.166 gange så lang – nemlig 500 år!
Så ikke alene er kapsler af aluminium en dårlig løsning i et miljøperspektiv – aluminium kræver også en masse energi og skadelige kemikalier under produktion. Plantebaseret plast er derimod en relativ enkel produktion UDEN skadelige kemikalier. Den er dyr, som det er nu, men prisen vil falde de kommende år.
Er alt bioplast bæredygtigt?
Helt overordnet set – og med fremtidsbrillerne på – er svaret: “Ja!”. Men tager vi et øjebliksbillede, er det en sandhed med modifikationer. Da bioplast er en relativ ny teknologi, er produktionen af bioplast i dag faktisk mere omkostningstung i forhold til traditionel plastproduktion. Dertil hører det også, at det stiller nye krav til de industrielle komposteringsanlæg, som ligeledes skal følge med udviklingen.
Men der er ingen vej udenom, hvis vi vil redde verden. Det kræver alternative materialer og løsninger. Og da interessen for bioplast nærmest er eksponentielt stigende, betyder det også, at produktionspriserne vil falde over de kommende år – og inden for nær fremtid formentlig blive billigere end traditionel plastproduktion.
Dertil kommer den vigtige pointe, at bioplast er organisk materiale, og derfor har en ganske kort nedbrydningstid i naturen.
Hvor mange kapsler bliver der drukket i Danmark?
Det er svært at nå frem til et eksakt tal. Men danskernes forbrug af kaffe ligger på et stabilt højt niveau – særligt i forhold til mange andre lande. Danmarks Statistik har lavet et estimat på kaffeforbruget i Danmark, som beskriver, at der bliver drukket 22 millioner kop kaffe hver dag i Danmark.
Hvis vi forudsætter, at en kapsel er lig med en kop kaffe, og at 20% af kopperne kommer fra kapsler, betyder det, at der bliver brugt 4.4 millioner kaffekapsler om dagen. Hvad vi med sikkerhed ved er, at langt størstedelen af disse er miljøskadelige aluminiumskapsler.
Hvorfor er de fleste kapsler aluminium?
Det er der to afgørende grunde til. Dels er det en hel del billigere at producere aluminiumskapsler. Og dels “glider” kapslerne lettere ned i maskinen i forhold til bionedbrydelige kapsler. Alt i alt to gode grunde til at producere kapsler af aluminium – hvis ikke lige fordi det er en rigtig dårlig løsning i et miljøperspektiv.
Er aluminiumskapsler skadelige for miljøet?
En aluminiumskapslen er 500 år om at blive nedbrudt i naturen. Til sammenligning er bioplast produceret af organisk materiale omkring 8-12 uger om at blive nedbrudt under rette forhold. Så ja – aluminiumskapsler er dybt skadelige for miljøet og burde efter vores mening reguleres eller endda helt forbydes.
Hvorfor er bionedbrydelige kapsler dyrere?
Innovative løsninger vil altid være dyrere end traditionelle løsninger. I hvert fald til en start. Og det gælder også kaffekapsler. Lige nu er langt dyrere at producere bioplast end det er at lave en kapsel af aluminium. Det stiller også nye krav til de industrielle komposteringsanlæg. Men en skønne dag vil det være være billigere, med den interesse der er, og ny teknologi har det med at skubbe til traditionelle processer. Så luk øjnene når du tager en slurk kaffe produceret fra en biokapsel og tænk på, at du har gjort en lillebitte indsats for et bedre miljø i fremtiden.